Biyoloji Bölümü Hakkında

1999 yılında kurulan biyoloji bölümü, 2000 yılında kurucu 4 öğretim üyesinin göreve başlamasıyla fiili olarak faaliyete geçirilmiştir. 26 Temmuz 2022 Tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5868 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Fakültesi'ne bağlı olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Lisans düzeyinde ilk kez 2001-2002 öğretim yılında toplam 32 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Kalite kültürünü benimsemiş olan bölüm, FEDEK tarafından 27 Aralık 2014-27 Aralık 2019 tarihleri arasında 5 yıllığına akredite edilmiştir. Akreditasyon sürecinin tamamlanmasının ardın yapılan yeni başvuru ile tekrardan 18 Kasım 2021-30 Eylül 2023 tarihleri arasında Fedek Akreditasyon Derneğinden 2 yıllık akreditasyon belgesi almaya hak kazanmıştır. Bir dönem Fen Bilimlerinde yaşanan kontenjan sorunundan dolayı YÖK tarafından öğrenci alımı durdurulan bölüme 2016-2017 akademik yılı itibari ile tekrar öğrenci alımı yapılmıştır. Şu anda bölüme kayıtlı Türkçe hazırlıkta 4 hazırlık öğrencisi olmak üzere toplam 129 lisans öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 23 tanesi uluslararası öğrenci statüsündedir (8 Türkmenistan, 6 Irak, 4 Suriye, 1 Azerbaycan, 1 İran, 1 Mısır, 1 Somali ve 1 Arnavutluk). Bölümde ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 8 Aralık 2000 tarihinde tezli yüksek lisans, 15 Ağustos 2005 tarihinde doktora ve 5 Ağustos 2015 tarihinde tezsiz yüksek lisans programları açılmış ve bu programlar halen aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca 2019 yılında %100 İngilizce Yüksek Lisans programı yeni açılmıştır. Lisansüstü öğrenci sayısı ise; doktora 10, tezli yüksek lisans 6 ve tezsiz yüksek lisans 2 olmak üzere toplam 18 lisansüstü öğrenci bulunmaktadır.

Bölüm mekânsal ve araştırma olanakları: 1 öğrenci laboratuvarı, 2 anfi, 1 sınıf, 9 araştırma laboratuvarı ve 1 Briyofit Herbaryumu (ZNG) yer almaktadır. Ayrıca uzaktan eğitim merkezi ve fakülte bilgisayar sınıfları derslerimizde kullanılmaktadır. Öğretim üyelerine ait 9 ofis bulunmaktadır.

Güncel kadroda 5 Profesör, 1 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 3 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 11 TC uyruklu öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca sözleşmeli personel olarak yabancı uyruklu 1 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. Bu öğretim elemanları Eğitim-Öğretim ve Araştırma faaliyetlerine devam etmektedir. İdari personel olarak bir bölüm sekreteri bulunmaktadır.

Adres: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, İncivez Mh., 67100, Merkez / ZONGULDAK