Biyoloji Öğrenci Topluluğu Organik Tarım Çiftliklerini Ziyaret Etti

Biyoloji öğrenci topluluğu bünyesinde ağırlıklı olarak biyoloji bölümünden bir grup öğrenci ile biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersöz Gonca nezaretinde Zonguldak il sınırları içerisinde bulunan organik tarım çiftliklerini 22 Nisan 2018 tarihinde ziyaret ettiler.

Gezinin ilk durağında organik tarıma gönül vermiş genç bir çiftçi olan ve 2003 yılından beri organik tarım faaliyetlerinde bulunan Sayın Ünsal Yener’in sahibi olduğu organik tarım çiftliği ziyaret edildi.  Çiftlik Alaplı ilçesinin Bölücek köyü’nde bulunmakta olup köyün farklı noktalarındaki tarla ve bahçelerde fındık, patates, yeşillikler, çilek, mısır ve çeşitli sebzeler üretirken, kestane ve ıhlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Sayın Yener, 2006'dan beri %100 Ekolojik Pazarlarda ürünlerini satmaktadır. Etkinlik kapsamında Sayın Yener eşliğinde tüm ekim dikim bölgeleri ziyaret edildi. Sayın Yener organik tarımın önemi organik tarım sertifikası almak için gerekli şartların neler olduğu ve organik tarım faaliyetleri ile ilgili değerli bilgiler verdi.

Gezinin ikinci durağında Zonguldak’ın tanınmış simalarından çocuk doktoru Sayın Tomris Özeler’in sahibi olduğu organik tarım çiftliği ziyaret edildi. Çiftlik Zonguldak merkeze bağlı Cemaller köyünde faaliyet göstermektedir. Sn. Özeler’in çiftliğinde ağırlıklı olarak Tıbbi önemi yüksek olan yaban mersininin farklı çeşitlerinin yanısıra, ceviz ağaçları, kamelya, manolya, kiraz, kestane, tarak dalı ve orman gülü bulunmaktadır. Sayın Özeler sıcak misafirperverlikleri sırasında yaban mersini ile tanışma hikayesinden başlamak üzere yaban mersini yetiştiriciliği ve önemi hakkında değerli bilgiler aktardı.  Organik tarımın sağlık ve beslenmedeki önemini vurgulayarak,  çevresel sürdürebilirliğin sağlanmasındaki rolünü açıkladılar. Bu tür etkinliklerin öğrencilerin öğrenme süreçlerine yapmış olduğu katkının önemi vurgulanarak verdikleri desteklerden dolayı başta Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa Çufalı olmak üzere, Sağlık Kültür Spor Daire başkanlığına teşekkür edildi.

04 Mayıs 2018